Salt Tirabous i Salt del Moli Bernat

Tercer mes del 2013, continuem amb el repte dels 12 mesos, 12 barrancs. Durant la setmana ha plogut de valent, i hem aprofitat per anar a baixar un parell de salts, molt poc concorreguts per barranquistes.  Tant poc concorreguts que fins i tot costa de trobar informació.

Els dos barrancs són molt a prop del turístic poble de Tavertet. El salt de Tirabous, amb una vertical de entre 90 i 100 metres, és el primer que varem baixar. Per arribar a la capçalera del salt no varem trobar cap camí,

 

 

i ens vam ficar a la llera del riu seguint la  intuïció, un cop al riu tant sols havíem de seguir aigua avall, a dalt del salt hi ha una reunió molt penjada a la banda dreta, on varem optar per muntar la corda de 100 metres per fer-lo d’una sola tirada, ja que no teníem clar si trobaríem la reunió intermèdia, han  equipat de nou aquest salt  i es divideix amb un ràpel de 50 i un de 40 (diuen??), tot baixant buscàvem la reunió i vàrem veure que quedava al mig del salt d’aigua, cosa que la feia poc aconsellable de ser utilitzada, recuperar la corda penjat, mentre et cau un xàfec, no hagués estat molt plaent.  Un cop tots 4 a baix, i desprès de recuperar les cordes no pas sense feina, de nou improvisant camí per arribar al bonic mirador del Morro de l’Abella, per admirar les vistes del pantà de Sau  i del salt que acabàvem de baixar. De nou al cotxe ens vàrem dirigir cap al mas La Casanova, on vam deixar el cotxe per caminar cap a la capçalera del segon descens del dia el Salt del Moli Bernat, que d’aquest descens no aconseguírem trobar cap informació a part de les instruccions d’en Ricard i en Gudi (dos bons amics Osonencs). Per fer aquest descens comencem a caminar per uns prats direcció al Salt que queda just sota el poble de Tavertet, quant ja som a tocar del riu es veu el camí que ens portaria fins sota el salt, nosaltres just a sota d’una alzina hi trobem la reunió que hi posem una corda per poder arribar a un altre reunió que si no ens fallen els càlculs és un ràpel de 70 metres, els primers 20 tocant de peu a terra i la resta ben volats.

Si teniu intenció de fer aquest descens aneu molt en compte amb les friccions de la corda, nosaltres podem dir que ja no tenim corda de 100 metres, ara fa uns 80 metres, hem hagut de tallar-la per culpa d’una mala fregada amb un cantell de roca que talla de valent. És un Salt molt espectacular ja que sota del salt d’aigua hi ha una gran balma, i es fa el ràpel a molts metres de la paret.